Case stories

Case story

Kreativt byggeri til container-koncerter

under motortrafikvejsbro

FAKTABOKS


URBAN 13 er et projekt udvalgt af København og Frederiksberg Kommune, der skal forvandle området under Bispeengbuen til et kulturelt og kreativt byrum.


Platant har været totalrådgiver på projektet. 


Bundgaard Byg har opført ’Garagen’ og ydet rådgivning ift. brandforhold og myndighedstilladelser. 


Projektet er støttet af Realdania, Lokale og Anlægsfonden og Frederiksberg Fonden.


Se mere på www.urban13.dk 

Arealet under Bispeengbuen i København er under forvandling til et byrum, der emmer af liv og storbykultur. Her har Bundgaard Byg A/S bygget et nyt spillested ’Garagen’, som er stedets omdrejningspunkt.


De graffitimalede betonpiller under den sekssporet motortrafikvej, Bispeengbuen er ikke længere ladt alene på det brostensbelagte areal, hvor Københavns og Frederiksberg Kommuner grænser op til hinanden. Området er i færd med en forvandling til et midlertidigt byrum og en kreativ landsby bygget af containere under navnet URBAN 13. Små iværksættersteder med spisesteder, små butikker, digitale start-ups, håndværkere, kunst- og kulturskabere, byudviklere og forskellige sociale projekter binder de forskellige bykvarterer på hver side af buen sammen, mens den daglige trafik afvikles på stedets ”tag”.


Multisalen ’Garagen’ er det store omdrejningspunkt for aktivitet og for de besøgende. Den fungerer både som indendørs og udendørs koncertsted, biograf og teater. Samtidig kan ’Garagen’ også bruges til større arrangementer - som et slags medborgerhus.


Det er Bundgaard Byg A/S, der har bygget den otte-kantede multisal på 229 m2, som arkitektvirksomheden Platant har tegnet. Bundgaard Byg A/S er specialister i halbyggeri og har de sidste 30 år stået i spidsen for næsten 2.000 byggerier over hele landet.


- Det har været spændende at kunne bidrage til URBAN 13 og se, hvordan man kan transformere et dødt område midt i byen til liv under broen, siger Bundgaard Bygs direktør Henrik Lund.Plads til at åbne op

Den knaldrøde ’Garage’ er opført med en stålkonstruktion beklædt med mikro- og standard profilerede sandwichpaneler, som giver et flot spil i facaden. Fra bygherres side var der et ønske, om en større åbning, så det var muligt at lukke op til uderummet, når der er koncerter indendørs, så ude og inde smeltede sammen.


- Det løste vi ved at montere en ledhejseport. Det er praktisk, og det er nemt at holde, fortæller Henrik Lund.


Der skulle tænkes lidt anderledes under byggeriet. Fra ’Garagens’ tag er der kun en halv meter op til broen, og det gav udfordringer i forhold til at lave taget, der er beklædt med højprofiler, isolering og tagpap.


- Der var ikke meget plads at gøre godt med, og det har krævet meget planlægning og koordinering mellem vores byggeleder, underentreprenører og bygherre. Det handlede i høj grad om at finde de rigtige maskiner, metoder og mandskab til opgaven. Ikke mindst de helt rigtige kraner, for de måtte ikke være for høje, fortæller Henrik Lund.Bygget delvist indefra og ud

’Garagen’ er udstyret med fire indvendige containere, der bl.a. fungerer som bar og backstage. Det betød, at Bundgaard Byg A/S først kunne rejse spær efter, at containerne var placeret.


- Men det kørte lige efter bogen takket være et rigtigt godt samarbejde med både bygherre og arkitekt, lyder det fra Henrik Lund.


En anden udfordring var lyden i ’Garagen’ grundet de hårde overflader. For at opnå en god akustik i et lokale, er det vigtigt at lyden ikke reflekteres frem og tilbage mellem hårde parallelle flader.


- Det kunne vi afhjælpe ved at bruge perforerede stålplader i taget. Det hjælper på akustikken i sådan en bygning, forklarer Henrik Lund.


Bundgaard Byg A/S har desuden ydet rådgivning i forhold til brandforhold og myndighedstilladelser.


Det er ikke første gang, at Bundgaard Byg A/S har deltaget i kulturprojekter. Firmaet har tidligere stået for råhus entreprisen på koncerthuset ’Hermans’ i Tivoli Friheden i Aarhus.


- Vi har kompetencerne til også at kunne udføre projekter, der er lidt mere specielle. Både i forhold til at rådgive, myndighedsbehandle og selvfølgelig udføre opgaven, siger Henrik Lund.

Bundgaard Byg A/S

Danmarksvej 30 K

DK-8660 Skanderborg

Tel. 86 52 56 44

info@bundgaardbyg.dk

CVR. 10 97 38 05

Bundgaard Byg støtter ridesporten

Copyright © Bundgaard Byg A/S